Dortes Plantehistorie GreenSelect

VÆGTTAB


Dit vægttab er en del af din historie - dine konklussioner, dine beslutninger og dine svagheder.


Ofte er mad-beslutninger taget baseret på følelser - og vi har jo frygtelig mange følelser.


En forståelse af mig selv, min mad og mine instinkter var løsningen for mig.

2018

DORTES PLANTEHISTORIE


Min plantehistorie er også en historie omkring sygdom og hvordan den kan forsvinde.
Jeg tror på at vores kroppe reagerer forskelligt på de påvirkninger som verden giver os. På kærlighed, på stress, på mad, på forurening og på hvordan vi tilgår det som sker for os.


Min mor kommer fra landet – en gård med køer, grise og en masse traditioner omkring kød, mælk og æg. Uhh jeg elskede min bedstemors mad – det bedste var når vi blev syg og min søster og jeg kom på besøg hos vores bedsteforældre. Hos bedstemor fik vi rigtig meget af det mad vi normalt fik, men vi fik også grønt fra køkkenhaven - og vi drak ikke så meget mælk, fordi vi blev forkælet med rød og grøn sodavand.


Min søster og jeg var ørebørn – mange gange om året var vi hos lægen og få vores øre poppet, så ørepinen ikke fortsatte.

Jeg kunne ikke lide mælk, men drak det hver dag i skolen, fordi det skulle jeg – Der var enormt pres fra lærerne og jeg fik skæld ud, når jeg ikke drak min kvarte mælkekarton.


Som voksen blev jeg ved med at have influenza og forkølelser konstant. Jeg var nok syg 5-6 uger om året og min chef var rigtig træt af mig. Jeg havde fået vitaminer hele mit liv, men ikke stoppet med at være syg og egentlig heller aldrig anset kosttilskud, som en måde at blive rask på.


2005 - KOSTTILSKUD DER VIRKER
Jeg bliver præsenteret til endnu nogle vitaminer, som jeg virkelig ikke har lyst til at tage, men jeg fik at vide at de virkede så jeg vurderede at det var et forsøg værd.  


2008 - NYREOPERATION
Michael får min ene nyre som er den bedste nyre de nogensinde har set på Skejby Sygehus på daværende tidspunkt. Den leverer 25L urin døgnet efter Michael har fået den. Jeg spørger min operationslæge om det kan være pga. de vitaminer jeg spiser – og det kan det ikke. Jeg spørger om det kan være fordi jeg ikke har været syg med influenza, øresmerter eller forkølelse i nu 4 år – og han siger JA.


2009 - VITAMINBOOST
Til 1 års undersøgelse for nyren spørger jeg på sygehuset om de har lavet undersøgelser omkring ernæring og kosttilskud. Det har ingen interesse for dem.
Jeg er begyndt på et super kosttilskud ved navn Double X. En omgang op fra dem jeg startede i 2005


2012 - FARVE TILBAGE I HÅRET
Jeg opdager at mit grå hår er blevet farvet igen. Jeg fik grå hår som 27 årig men de er ved at forsvinde nu – og den eneste kostændring er vitaminerne.


2013 - ERNÆRINGSFORSKNING ELLER EJ
5 års check for nyredonation – Lægerne bliver spurgt om de har lagt forskning i ernæring og kosttilskud. Negativ tilbagemelding. Jeg finder det meget underlig fordi det virker logisk for mig at planterne gør forskellen.


2016 - VEGETAR
Sommer bliver min vegetardebut. Jeg er miljø-interesseret og finder det ikke særlig miljøvenligt at spise kød – ingen specielle helbredsfordele ved at være vegetar – ikke på min krop.


2017 - VEGANER
Sommer bliver min veganerdebut – med samme grund, for miljøet. Mit helbred bliver ikke bedre og jeg er faktisk begyndt at tage meget på.


2018 - OPSTART AF PLANTEBASERET KOST
Læge Tobias Schmidt holder foredrag i Herning og jeg kommer tilfældigt til at sidde overfor Tobias til fælles aftensmad i forbindelse med foredraget. Jeg fortæller ham, at jeg ikke kan forstå, at jeg bliver ved at tage på fordi jeg spiser jo kun planter. Han fortæller mig at fedtet i maden skal ud – altså al olie og fedt – også planteolie.
Juli 2018 tager jeg beslutningen om at blive 100% plantebaseret (Whole Food Plant Based -kost) og 1. sept 2018 har jeg tabt 10 kg.
I løbet af efteråret holder min knæ op med at poppe, mine negle stopper med at knække og de små hår på hagen forsvinder.


Jeg er til 10 års check for nyredonationen og spørger igen om de har undersøgt fordele ved planter og ernæring. Det er ved at være oppe i tiden og nu er der trods alt gået 10 år. Lægen siger ganske uinteresseret til mig, at hvis jeg har information af den slags, så kan jeg gå til aviserne!


2019 - UDDANNELSE INDENFOR PLANTEERNÆRING
I januar tager jeg kurset på Colin T. Campbell Centre for Nutrition på eCornell University. Når lægen ikke kan finde ud af det, så må jeg selv. Det er et 6 ugers kursus med 3 moduler og 3 eksamensopgaver. Jeg bliver nød til at finde ud af hvorfor alle de ting sker for mig – alle de små ting. Jeg har ikke en vild sygdom, smerter eller andet jeg kan  få helbredt, men jeg lægger mærke til de små små ting som sker.


Jeg dumper de 2 første eksamener, da jeg beklageligvis ikke, til en start, tager det seriøst nok. Jeg får lov at tage eksamenerne om og bliver certificeret Plant-Based Nutrition Certificate Program Graduate. Det betyder at jeg nu kan kalde mig for Plante-kostvejleder indenfor den måde at spise på som hedder Whole Food Plant Based-kost – Den Hele Plante Baseret-kost. (WFPB-kost).


I juni 2019 tager Dann og jeg til læge, fordi han før han blev plantebaseret, havde bryst(område)smerter. Han tog ikke til læge på daværende tidspunkt, men ½ år efter får vi målt alle tallene, fordi lægen mente at vi havde en usædvanlig kost og vi manglede nok forskellige ernæringsdele.
Alle vores tal, kolesterol, blodtryk, hvilepuls og vitaminer er helt i den gode ende af 10 år yngre gennemsnitsområde. Sygeplejersken fortæller mig begejstret at jeg er i god form. Jeg er IKKE i god form. Jeg er i elendig form, for jeg arbejder på min PC dagen lang og går højst 1400 skridt om dagen og det har været standarten de sidste 5-6 år. Jeg fortæller hende, at det må være fordi jeg spiser planter.

Den hopper hun ikke på…


The Game Changers

Efter filmen The Game Changers 16. september 2019 udkom og elite sportsudøverne fortæller at deres udholdenhed og resultater blev mangefold forbedret da de ændrede deres kost, så tager jeg med Dann i sportscentret på løbebånd. Jeg ender med at løbe 25 minutter på 8-10km/t – og det er kun fordi jeg keder mig, at jeg stopper på løbebåndet. Jeg er dybt overrasket. Sygeplejersken havde ret - jeg er i god form.


Da jeg var 14 år og spillede turneringsbadminton og dyrkede motion flere gange om ugen kunne jeg ikke løbe i 25 min i træk. Dengang fik jeg at vide at jeg havde hurtige muskler og langdistance var ikke min ting. Nuvel, i dag formoder jeg ikke at have nogle muskler overhovedet, men alligevel kan jeg løbe i 25 min.


I sommeren 2020 opdagede jeg at mine hoftesmerter forsvandt. Jeg har over en del år oplevet smerter ved løb og gåturer i min hofter og det var taget til. Men det er nu væk efter mellem 1½ til 2 år på plantemad.


Vægttab er på 17 kg nu.


Så, jeg vil slutte med at sige, som en af personerne i filmen Eating You Alive siger:

'I did not know how bad I felt before I felt good'

'Jeg vidste ikke hvor dårligt jeg havde det, før jeg havde det godt'


Sådan har jeg det nemlig også. 


DORTE FLØJGAARD


Født - 1973 Silkeborg

2005 - opstart plantekosttilskud = no flu

2009 - Double X - grå hår forsvinder

2016 - vegetar

2017 - veganer

2018 - WFPB plantebaseret = 10kg/2 mdr

2019 - Certificeret plantekostvejleder

mob:     +45 2660 3332

Email:   mail@greenselect.dk

UDDANNELSE OG ARBEJDE


2019 - Plant Based Nutrition Certificate Program Graduate from eCornell University - nutritionstudies.org

2018 - Opstart GreenSelect

2016 - PDC Certificeret Permakultur

2015 - Ansat på Huset No7 Herning

2010 - Siemens Wind IT

2007 - Intego Koordinator

2004 - EnergiMidt IT

2001 - Skejby Sygehus IT

2001 - Cand.IT fra SDU


Nogle gange er vejen til det man virkelig brænder for, fyldt med jobs, begivenheder og meget mere som man ikke brænder for.

Dorte: 2660 3332

Dann: 7179 3332

CVR: 32815952