Om Green Select

Livet som den grønne familie

Bag Green Select står ægteparret Dann og Dorte Fløjgaard. Parret har omlagt deres egen livsstil, så i dag spiser de udelukkende mad fra det grønne køkken. 
Her kan du læse mere om parret og deres historie.

om green select

DANNS PLANTEHISTORIE

D. 3. januar 2014 var lå min kropsvægt på 116 kg, og før jeg begyndte at tage plante-vitaminer, havde jeg i 6 år, hver vinter, været syg med ondt i halsen og hoste fra oktober/november til marts. Jeg drak omtrent 3 liter cola om dagen og var ikke aktiv udover et fuldstidarbejde, så jeg levede langt fra sundt. Siden jeg kom på plante-vitaminer i april 2014, har jeg ikke haft sygedage eller symptomer på sygdom.

2 ugers plantemad – men nej

I sommerferien 2017 ville jeg prøve at leve plantebaseret i 14 dage samtidig med at  Dorte skiftede fra vegetar til veganer. Jeg følte at Dorte ønskede, at jeg også blev kødfri og ved at prøve det i 2 uger så kunne jeg sige, at det var prøvet.

Da de 14 dage endelig var gået sad jeg på Langelandsfestivalen og skulle have mit første kødmåltid – frankfurter og grillspyd. Forventningen var stor, men jeg var overrasket, for det smagte slet ikke godt. Dagen efter gik det bedre med æg og pølser til morgenmad, og om eftermiddagen stod den på pizza.

Men så kunne maven heller ikke holde til mere. Resten af dagen foregik toilettet, og det skete ikke da jeg stoppede med kødet 14 dage før. Jeg tabte mig naturligvis drastisk, da jeg blev vegetar/næsten 100% plantebaseret i 2018.

Sidste år, 2019, tilmeldte jeg mig Himmelbjergløbet – en rute på 15 km. Jeg plejer kun at kunne løbe max 6 km, og mit knæ plejer at være en hæmsko, p.g.a belastning. Men jeg gennemførte løbet, på trods af et knæ, der brokkede sig overvejs. Blot to dage efter løbet var knæet uden smerter, hvilket normalt strækker sig over længere tid, efter jeg havde været aktiv.   

Jeg kan rolig sige, at en plantebaseret kost har øget min livskvalitet, og jeg vil varmt anbefale, at give det en chance og mærke på egen krop, hvor stor en forskel den rette kost kan have. 

I sommerferien 2017 ville jeg prøve at leve plantebaseret i 14 dage, fordi Dorte skiftede fra vegetar til veganer. Så kunne jeg i det mindste sige at jeg havde prøvet det, og det var ikke slemt kun at spise grøntsager, det værste var alle de dåser, flasker, og pakker man skulle tjekke for animalske produkter.

dann green select

DANN FLØJGAARD

Uddannet truckfører og næsten landmand

Født – 1975 i Herning

1985 – I lære ved kogekone (min mor)

2017 – Plantebaseret kok (autodidakt)

2018 – På plantebaseret kost

Dortes PLANTEHISTORIE

Min plantehistorie er også en historie omkring sygdom, og hvordan den kan forsvinde.

Jeg tror på, at vores kroppe reagerer forskelligt på de påvirkninger som verden giver os. På kærlighed, på stress, på mad, på forurening og på hvordan vi tilgår det som sker for os.

Min mor kommer fra landet – en gård med køer, grise og en masse traditioner omkring kød, mælk og æg. Uhh jeg elskede min bedstemors mad – det bedste var når vi blev syg og min søster og jeg kom på besøg hos vores bedsteforældre. Hos bedstemor fik vi rigtig meget af det mad vi normalt fik, men vi fik også grønt fra køkkenhaven – og vi drak ikke så meget mælk, fordi vi blev forkælet med rød og grøn sodavand.

Min søster og jeg var ørebørn – mange gange om året var vi hos lægen og få vores øre poppet, så ørepinen ikke fortsatte.

Jeg kunne ikke lide mælk, men drak det hver dag i skolen, fordi det skulle jeg – Der var enormt pres fra lærerne og jeg fik skæld ud, når jeg ikke drak min kvarte mælkekarton.

Som voksen blev jeg ved med at have influenza og forkølelser konstant. Jeg var nok syg 5-6 uger om året og min chef var rigtig træt af mig. Jeg havde fået vitaminer hele mit liv, men ikke stoppet med at være syg og egentlig heller aldrig anset kosttilskud, som en måde at blive rask på.

2005 – KOSTTILSKUD DER VIRKER

Jeg bliver præsenteret til endnu nogle vitaminer, som jeg virkelig ikke har lyst til at tage, men jeg fik at vide at de virkede så jeg vurderede at det var et forsøg værd.  

2008 – NYREOPERATION

Michael får min ene nyre som er den bedste nyre de nogensinde har set på Skejby Sygehus på daværende tidspunkt. Den leverer 25L urin døgnet efter Michael har fået den. Jeg spørger min operationslæge om det kan være pga. de vitaminer jeg spiser – og det kan det ikke. Jeg spørger om det kan være fordi jeg ikke har været syg med influenza, øresmerter eller forkølelse i nu 4 år – og han siger JA.

2009 – VITAMINBOOST

Til 1 års undersøgelse for nyren spørger jeg på sygehuset om de har lavet undersøgelser omkring ernæring og kosttilskud. Det har ingen interesse for dem.
Jeg er begyndt på et super kosttilskud ved navn Double X. En omgang op fra dem jeg startede i 2005

2012 – FARVE TILBAGE I HÅRET

Jeg opdager at mit grå hår er blevet farvet igen. Jeg fik grå hår som 27 årig men de er ved at forsvinde nu – og den eneste kostændring er vitaminerne.

2013 – ERNÆRINGSFORSKNING ELLER EJ

5 års check for nyredonation – Lægerne bliver spurgt om de har lagt forskning i ernæring og kosttilskud. Negativ tilbagemelding. Jeg finder det meget underlig fordi det virker logisk for mig at planterne gør forskellen.

2016 – VEGETAR

Sommer bliver min vegetardebut. Jeg er miljø-interesseret og finder det ikke særlig miljøvenligt at spise kød – ingen specielle helbredsfordele ved at være vegetar – ikke på min krop.

2017 – VEGANER

Sommer bliver min veganerdebut – med samme grund, for miljøet. Mit helbred bliver ikke bedre og jeg er faktisk begyndt at tage meget på.

2018 – OPSTART AF PLANTEBASERET KOST

Læge Tobias Schmidt holder foredrag i Herning og jeg kommer tilfældigt til at sidde overfor Tobias til fælles aftensmad i forbindelse med foredraget. Jeg fortæller ham, at jeg ikke kan forstå, at jeg bliver ved at tage på fordi jeg spiser jo kun planter. Han fortæller mig at fedtet i maden skal ud – altså al olie og fedt – også planteolie.
Juli 2018 tager jeg beslutningen om at blive 100% plantebaseret (Whole Food Plant Based -kost) og 1. sept 2018 har jeg tabt 10 kg.
I løbet af efteråret holder min knæ op med at poppe, mine negle stopper med at knække og de små hår på hagen forsvinder.

Jeg er til 10 års check for nyredonationen og spørger igen om de har undersøgt fordele ved planter og ernæring. Det er ved at være oppe i tiden og nu er der trods alt gået 10 år. Lægen siger ganske uinteresseret til mig, at hvis jeg har information af den slags, så kan jeg gå til aviserne!

2019 – UDDANNELSE INDENFOR PLANTEERNÆRING

I januar tager jeg kurset på Colin T. Campbell Centre for Nutrition på eCornell University. Når lægen ikke kan finde ud af det, så må jeg selv. Det er et 6 ugers kursus med 3 moduler og 3 eksamensopgaver. Jeg bliver nød til at finde ud af hvorfor alle de ting sker for mig – alle de små ting. Jeg har ikke en vild sygdom, smerter eller andet jeg kan få helbredt, men jeg lægger mærke til de små små ting som sker.

Jeg dumper de 2 første eksamener, da jeg beklageligvis ikke, til en start, tager det seriøst nok. Jeg får lov at tage eksamenerne om og bliver certificeret Plant-Based Nutrition Certificate Program Graduate. Det betyder at jeg nu kan kalde mig for Plante-kostvejleder indenfor den måde at spise på som hedder Whole Food Plant Based-kost (WFPB-kost).
På Studiet spørger jeg til de kosttilskud, som jeg helbredsmæssigt har haft så meget glæde af. Jeg får ikke et konkret svar – og jeg forstår at man generelt mener at vitaminer ikke virker, men at der er MEGET få som kan virke…. og selvom WFPB-diæten ikke anbefaler kosttilskud, så ser jeg det som en måde at blive sundere på vejen til at blive plantebaseret.

I juni tager Dann og jeg til læge, fordi han før han blev plantebaseret, havde bryst(område)smerter. Han tog ikke til læge på daværende tidspunkt, men ½ år efter får vi målt alle tallene, fordi vi mangler nok en masse pga. vores diæt.
Alle vores tal, kolesterol, blodtryk, hvilepuls og vitaminer er helt i den gode ende af 10 år yngre gennemsnitsområde. Sygeplejersken fortæller mig begejstret at jeg er i god form. Jeg er IKKE i god form. Jeg er i elendig form, for jeg arbejder på min PC dagen lang og går højst 1400 skridt om dagen og det har været standarten de sidste 5-6 år. Jeg fortæller hende, at det må være fordi jeg spiser planter. Den hopper hun ikke på…

Efter filmen The Game Changer 16. september 2019 udkom og elite sportsudøverne fortæller at deres udholdenhed og resultater blev mangefold forbedret da de ændrede deres kost, så tager jeg med Dann i sportscentret på løbebånd. Jeg ender med at løbe 25 minutter på 8-10km/t – og det er kun fordi jeg keder mig, at jeg stopper på løbebåndet. Jeg er dybt overrasket. Sygeplejersken havde ret!

Jeg kunne ikke engang løbe 25 min. da jeg var 13 år og spillede turneringsbadminton og dyrkede motion flere gange om ugen.

Vægttab er på 17 kg nu.

Så, jeg vil slutte med at sige, som en af personerne i filmen Eating You Alive siger “I did not know how bad I felt before I felt good.”
Sådan har jeg det nemlig også.

Dit vægttab er en del af din historie – dine konklussioner, dine beslutninger og dine svagheder. Ofte er mad-beslutninger taget baseret på følelser – og vi har jo frygtelig mange følelser. En forståelse af mig selv, min mad og mine instinkter var løsningen for mig.

ØNSKER DU EN ANDERLEDES SMAGSOPLEVELSE?

Har du brug for inspiration til, hvordan du kan skabe en god og stabil livstil gennem plantebaseret kost? Eller har du spørgsmål til nogle af ydelser? Dan og jeg står klar til besvare alle dine spørgsmål, og vi hjælper dig gerne på vej mod en mere sund hverdag med plantebaseret kost.